3 juni 2016

Kleine keukens

Kleine keukens ruimtelijk en praktisch inrichten?

Heeft u een kleine keukenruimte en wilt u deze zo mooi en efficiënt mogelijk inrichten? Een mooie en praktische keuken plaatsen in een kleine keukenruimte is lastig en vereist een gerichte aanpak.

U heeft een kleine keuken? We spreken van kleine keukens wanneer de beschikbare ruimte voor de keuken minder is dan 20 vierkante meter. Kleine keukenruimtes treft men voornamelijk bij kleiner gebouwde woningen. Dit hoeft echter niet.

Ook bij grotere en nieuwbouw woningen ligt in de architectuur niet zelden de nadruk op de woonkamer en minder op de keuken waardoor hier een kleinere ruimte voor word vrijgegeven. De living room of woonkamer is immers de ruimte waar u comfortabel en met alle gemakken hoogstwaarschijnlijk een groot deel van de tijd in huis zult willen doorbrengen.

Het aandeel aan beschikbare ruimte wat daaraan wordt opgeofferd, gaat per definitie ten koste van andere vertrekken. In veel gevallen dus de keuken. Op het eerste gezicht lijkt dat niet erg, maar dat kan het wel worden wanneer het gaat om gemak en werkbaarheid. De keuken is immers vooral een ruimte waar praktische mogelijkheden essentieel zijn.

Veel voorkomende obstakels

kleine keukensWe kunnen veel voorkomende irritatiepunten opnoemen bij het inrichten van kleine keukens, kleine keukens zijn nou eenmaal lastig. De klachten die we het meest horen houden echter zonder uitzondering verband met een gebrek aan ruimte en alles wat daarmee samen gaat.

Denk hierbij aan te weinig ruimte voor alle apparatuur die u in de keuken wenst te plaatsen. Die extra grote Smeg koelkast, de ruime vrieskast, de XL vaatwasser. Allemaal erg handige apparatuur die helaas wel eisen stellen aan de beschikbare vierkante meters. Andere voorkomende problemen zijn een gebrek aan bergruimte voor kookgerei, etenswaren en serviesgoed.

Past het allemaal wel, dan komt dat vaak door ijverige prop-en-duw inspanningen en is de eerstvolgende klacht dat de keuken te druk en/of te vol oogt. Last but not least, mocht het allemaal nog net binnen de ruimte passen dan komt het probleem van praktisch bruikbaarheid. Kan de vaatwasser nog wel fatsoenlijk open? Of de oven? Gangbaar is om in zulke gevallen een marge aan te houden van 100 tot 120cm.

Dit wil zeggen dat binnen de afmetingen van de keukenruimte minus de diepte van de keuken die er in gaat komen nog 100 tot 120 centimeter over moet zijn. Dit is echter minimaal en ook de positionering van verschillende elementen zijn dan van belang. Twee apparaten of kastjes met grote deuren tegenover elkaar in een eilandkeuken en het loopruimteprobleem dient zich aan. Hoeveel ruimte wenst u überhaupt om te lopen? Dit alles weegt mee bij het bepalen van het type keukenopstelling.

Inspiratie opdoen om kleine keukens in te richten?

Natuurlijk kunt u accepteren dat uw keukenruimte niet erg groot is en er toch het design in plaatsen dat u mooi vindt. Apparatuur gaat dan ten koste van kastruimte. Ten dele kunt u dit oplossen door het plaatsen van rekjes en planken. De koelkast of vriezer kan tegen een andere wand staan in geval van een rechte keuken. Overbodig of weinig gebruikt serviesgoed kan worden opgeborgen in een mooie servieskast in een andere ruimte. Zo zijn er oplossingen zat en maakt u optimaal gebruik van uw keukenruimte.

Kleine keukenruimtes optimaal indelen

Het is lastig om een kleine keukenruimte zo optimaal in te delen. De mogelijkheden voor keukenopstellingen zijn in een kleine keuken enigszins beperkt en afhankelijk van de vorm van de keuken. Is de keuken vierkant of rechthoekig, open of dicht?

Een rechte keuken met veel kastruimte in de bovenkasten (handig is hier het toevoegen van extra planken om de ruimte ín de kast optimaal te benutten) wordt vaak gebruikt in kleine ruimtes. Ook L-vormige keukens komen regelmatig voor. Hoekkeukens wat minder.

Een U-vormige keuken is ook een optie, als de ruimte niet té beperkt is en het u er voornamelijk er om gaat alle apparatuur en kastruimte in de kleine keuken te verwerken. Dit is wel een typisch scenario waarbij het ‘vol’ raken van de keuken, loopruimte en praktische bruikbaarheid in de gaten gehouden moet worden bij de plaatsing van apparatuur en elementen.

Aanrader 1
1. De goedkoopste
Duitse kwaliteit kleine keukens
Levering 10 dagen
Direct de laagste prijs
Keuken op afbetaling mogelijk
Aanrader 2
2. Keukenconcurrent
Goede kleine keukens
Levering 4 weken
Na onderhandelen goedkoop
Keuken op afbetaling niet mogelijk
Aanrader 3
3. Ikea keukens
Zweedse kleine keukens
Levering 2 tot 6 weken
Onderhandelen niet mogelijk
Keuken op afbetaling niet mogelijk

Keukeneiland in kleine keukens plaatsen

Een eiland is qua praktische bruikbaarheid ideaal, zeker wanneer het een kookeiland betreft. Qua prijs kan dit iets duurder uitvallen maar als u vaker met meerdere mensen tegelijk in de keuken bent heeft een klein kookeiland het voordeel dat u er vanaf 4 kanten aan kunt werken. Dat geeft een hoop meer gemak wanneer u aan het werk bent.

Aan de kant gaan voor een familielid betekent dan niet meer dat u per se moet stoppen met uw bezigheden. Wel moet ook bij dit type de beschikbare 100 tot 120 centimeter vrije doorgang worden aangehouden om fatsoenlijk van kasten en apparaten gebruik te kunnen maken bij kleine keukens.

Open kleine keuken met eiland

Is de keuken open en aan een andere ruimte verbonden? Een bar of eiland kan bij kleine keukens dan plaats doen als extra kookruimte, of als vervanging van een eettafel zonder ten koste te gaan van de ruimte in het achterliggende keukengebied. Een bar of een eiland vormt dan tevens de afscheiding tussen keuken en woonkamer èn ziet er bovendien zeer modern uit.

Een keuken is vaak het hart van het huis. Hier komt u s’ochtends ontbijten met het gezin, s’avonds met z’n allen helpen koken en natuurlijk daarna lekker alles samen opeten aan het eiland. Een eiland kan op vele manieren functioneel zijn. Denk hierbij aan o.a. een kook/werkplek, eettafel en misschien ook wel als bar waar u s’avonds nog even lekker de dag kan bespreken.

Prijzen type keukenopstelling

De prijs! Het meest besproken onderwerp in keukenland. Naast alle nadelen van een kleine keuken is er één onmiskenbaar voordeel: de prijs is in veel gevallen lager. Dit hangt natuurlijk samen met de noodzakelijke selectie die u moet uitvoeren als het aankomt op de te plaatsen apparatuur en de kastruimte. Natuurlijk is daardoor ook het totaal aan gebruikte materialen minder. Dit alles bij elkaar gerekend kan de kostprijs behoorlijk omlaag drukken.

Welke prijzen gaat u nu concreet tegenkomen? Keukenprijzen starten in het geval van rechte keukens en hoekkeukens bij de hele budgetzaken rond 800 euro. Dit zijn wel de absolute bodemprijzen. Denk eerder aan prijzen tussen 1500 en 5500 euro voor een moderne keuken van degelijke kwaliteit. Een keuken met een schiereiland (een kook- of spoeleiland dat aan een kant vastzit aan de wand of een ander keukenelement) begint in de absolute budgetzaken vanaf om en nabij 1900 euro maar gangbaarder is tussen 6.000 en 10.000.

Hierbij laten we budget keukenzaken en top segment keukenwinkels wel buiten beschouwing. Keukens met een volledig los eiland beginnen in de allergoedkoopste zaken bij ongeveer 4000 euro maar de kans dat u in deze prijsklasse de voor uw huis perfecte eilandkeuken vindt is niet heel groot. Realistischer is om voor kwaliteit in deze te kijken naar een prijs vanaf 8000 euro. In alle gevallen geldt, zo zult u begrijpen, uiteraard dat hoe meer en hoe meer kwalitatief en luxer het gebruikte materiaal, hoe hoger de prijs gaat uitvallen.

In bovenstaande alinea hebben we het nog slechts maar over de prijzen van de keukenopstelling zoals die in de showroom staat. Moet er nog een en ander aangepast worden aan uw woning of heeft u speciale wensen qua interieur of apparatuur? Dan kunnen er meer kosten bij komen. Ook de montage moet u niet over het hoofd zien. Dit kan bij kleinere zaken al vanaf 150 euro worden gedaan, gemiddeld ligt dat op 500 euro en hoger. Een goede inschatting voor de montage kosten is om uit te gaan van ongeveer 10% van de totaalprijs die de keuken kost.

Een kleine keuken kopen, wáár?

Goedkoopste-kleine-keukenVoor een kleine keuken kunt u bij vrijwel alle filialen van nagenoeg elke keukenfirma terecht. In het lagere prijssegment opereren van de grote keukenzaken vooral Keukenconcurrent, Keukenkampioen, Ikea en bijvoorbeeld Keukenloods.

Het middensegment wordt gevuld door zaken als Superkeukens en Kvik keukens als voorbeelden die ongeveer tegen de ondergrens aanleunen en in het bovenste gedeelte van het middensegment onder andere Brugman, Tulp en Bruynzeel keukens. In het hoog segment treft u keukenfirma’s als Mandemakers keukens en Siematic keukens.

Daar bovenuit stijgt nog het exclusieve segment waarin luxe keukenzaken als Bulthaup en Siematic de dominante partijen zijn. Bij deze zaken gaat u vooral kijken als u een ruim budget heeft, denk hierbij eigenlijk toch wel aan zeker 20.000+ euro.

 

Een ding is zeker, bij elke keukenwinkel kunt u een kleine keuken krijgen. Meer inspiratie en informatie lezen? Ontvang keukenbrochures thuis vol keukeninspiratie voor uw kleine keuken.

Kleine U-vormige keuken

Gangbaar in kleine keukenruimtes zijn opstellingen die één wand vullen. Vervolgens eilandkeukens die zoals we in het bovenstaande al zagen vaak de keukenruimte met een soort van bar afscheiden van de woonkamer. De U-vorm komt wat minder voor. Dat is eigenlijk bijzonder want een U-vorm is opmerkelijk effectief in een kleine ruimte. De creativiteit van een U-opstelling zit voornamelijk in de ruimte aan de binnenkant.

Er moet ‘tussen de U’ genoeg ruimte zijn om vrij te kunnen bewegen. Hier geldt weer de minimum afstand van 100 á 120 centimeter. Als een hoekkeuken met los eiland net niet past kan overigens ook een U vorm waarvan 1 kant van de U de ruimte in komt een oplossing zijn. Ook hierbij fungeert het uitstekende deel als afscheiding met de rest van de ruimte.

Tips voor een kleine keuken

Hieronder leest u enkele handige tips die goed van pas kunnen komen bij een kleine keuken;

  • Werk in de hoogte en niet alleen in de breedte: plaats keukenkastjes en dergelijke niet alleen naast elkaar maar ook boven elkaar. U krijgt zo meer bergruimte zonder dat u ruimte in moet leveren in de breedte;
  • Wilt u uw keukenruimte ruim laten lijken? Kies dan voor een witte hoogglans keuken. De witte kleur van de keukenkastjes en de weerkaatsing van het licht op het hoogglans materiaal, zorgen ervoor dat uw keuken lichter wordt. Dit zorgt er weer voor dat de keuken groter lijkt;
  • Maak gebruik van opbergrekken die aan de wand van de keuken kunnen worden geplaatst. Het staat niet alleen sfeervol, maar het zorgt ook voor extra bergruimte.